23 de gen. 2009

Obama tanca Guantànamo


És una molt bona notícia, com ho és la voluntat d'acabar amb les presons clandestines que la CIA mantè en diferents països on és més fàcil obtenir informació (ja veieu que utilitzo un eufemisme) dels detinguts.

Hi ha una reflexió de fons a fer: en la lluita contra el terrorisme hi val tot? La resposta afirmativa és la que sustentava el que s'ha vingut fent fins ara: davant una amenaça que ja s'ha materialitzat en diverses ocasions amb sagnants resultats, l'Estat té el dret de fer abstracció dels principis que teòricament haurien de respectar-se a resultes de les convencions internacionals i dels propis fonaments constitucionals per tal d'evitar que el terrorisme continuï.

El primer problema és que no sempre tothom té el mateix concepte de terrorisme, que pot ser més o menys extens i que de vegades agafa una elasticitat tan gran que permet ficar dins del sac a moltíssima gent.

El segon i fonamental és que la defensa del que hom entén com a civilització o democràcia només es pot fer amb un respecte absolut als valors que es pregonen. Si no és així, quan l'Estat civilitzat es posa al mateix nivell d'aquells que practiquen el terror, perd tota la legitimació.

Això que dic és aplicable a la pena de mort, asignatura pendent de l'era Obama: la seva aplicació treu la pretesa legitimitat cívica i democràtica a qui l'aplica. La societat sempre ha de mantenir, en front dels que atempten contra els valors concretats a les normes penals de què s'ha dotat democràticament, una impecable coherència amb els principis ètics i morals a protegir. La pena per a una mort premeditada no pot ser una altra mort premeditada.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada