10 de març 2008

Eleccions







El PSOE ha guanyat amplament les eleccions generals celebrades ahir, amb la qual cosa disposarà de quatre anys més per a governar, tot i que haurà de cercar acords més o menys estables, amb major o menor grau, per a tirar endavant els seus projectes.



Una anàlisi superficial de les eleccions permet extreure les següents conclusions des de l'òptica catalana:



1.- La plena consolidació del govern de Rodríguez Zapatero.



2.- El fracàs polític del Partit Popular i del projecte Rajoy. Tot i haver crescut en nombre de diputats, no s'ha aconseguit l'objectiu marcat, que no era d'altre que governar Espanya, i ab els pocs amics que ha anat fent el PP, l'única manera d'aconseguir-ho era guanyant les eleccions.



3.- El resultat satisfactori de CiU, que enmig de la bipolarització electoral ha aconseguit uns resultats molt dignes.



4.- L'enorme davallada de vots i escons d'ERC, que constituirà sens dubte una important cura d'humilitat i que ja ha produït els primers moviments en clau interna dintre del partit.



5.- El mal resultat d'ICV-EUiA, que s'ha quedat amb un únic diputat, que s'afegeix a l'únic diputat que en tot l'estat ha obtingut la seva sòcia IU.



Explicacions n'hi ha moltes, i el fet que les eleccions hagin estat més presidencials que legislatives n'és una d'important. De tota manera el que ara m'interessa és felicitar PSC-PSOE i CiU, però també valorar positivament les autocrítiques ja aparegudes a ERC i ICV-EUiA, perquè és positiu que no tothom vulgui fer creure que ha guanyat.



I el PP? Continuarà quatre anys més amb la política de crispació que apadrina la COPE i d'altres mitjans o veurem algun canvi estratègic que els acosti a allò que a Europa s'entèn per dreta civilitzada?



El cas és que malgrat totes les eines utilitzades pels populars (víctimes del terrorisme, trencament d'Espanya, etc.) el poble, que és el que compta, no els ha fet cas, i s'ha mobilitzat de nou -quasi exclusivament en torn al PSOE- per a barrar-los democràticament el pas.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada