19 de febr. 2009

La vaga d'ahir


Més enllà del ball de xifres sobre la participació, el fet incontestable és que per primera vegada ha hagut una vaga de jutges i que ha tingut, en general, un seguiment important. Jo ja havia opinat sobre la vaga en diverses ocasions i continuo pensant el que pensava: que els jutges, com a personalització d'un dels poders de l'Estat, no poden fer vaga i que la vaga no haurà servit per a gaire cosa si no assumim tots les nostres responsabilitats.

He insistit diverses vegades en el caràcter de servei públic que té l'Administració de Justícia, cosa que fa que l'opinió dels ciutadans sigui el baròmetre immediat més fiable. Qualsevol que hagi tingut contacte amb els Jutjats com a usuari pot donar compte de les mancances detectades i aquestes mancances no són d'ara sinó que s'arrosseguen de fa molts anys. Si amb l'adveniment de la democràcia no es va aprofitar per a fer una profunda modernització de l'Administració en general sinó en el millor dels casos un discret maquillatge, en l'àmbit que ens ocupa el manteniment de les velles estructures i els vells hàbits encara fou més evident, i l'anormalitat i el deficient funcionament ha passat a ser quelcom patit amb resignació pels ciutadans que acudeixen als Jutjats.

Em sembla molt valenta la postura de la consellera Montserrat Tura quan proposa fer profunds canvis estructurals en el funcionament de l'Administració de Justícia, canvis que afectarien a aspectes esencials de les lleis reguladores. Potser és així perquè -tot i haver entrat de ple en el món de la Justícia des que ocupa el lloc més alt del Departament- ve de fora i pot beneficiar-se de la perspectiva que s'obtè quan s'han pogut mirar els problemes a una certa distància i hom no es deixa portar per la inèrcia.

Possiblement l'Administració de Justícia necessita canvis revolucionaris. Que ningú s'espanti per l'expressió, que voldria que s'entengués en el sentit de radicalitat, d'anar a l'arrel dels problemes. Les inversions per elles mateixes poca cosa faran si es mantenen els mateixos esquemes i no es va més lluny:

¿Es poden desjudicialitzar determinats conflictes?
¿Es pot treure dels Jutjats el Registre Civil?
¿Es pot modificar el sistema d'accés a la judicatura?
¿Es pot formar degudament el personal dels jutjats i establir noves vies d'incorporació?
¿Es poden utilitzar realment les noves tecnologies -i el sentit comú- per a agilitzar els procediments?
¿Es poden establir terminis legals raonables per tal d'exigir-ne el compliment a tothom?
¿Es poden preveure les necessitats de dotació econòmica que derivin de tot canvi legal?
¿Es poden separar les jurisdiccions a tots els partits judicials?

Aquests i d'altres interrogants haurien de situar-se en el centre del debat. Un debat que no pot demorar-se i que ha d'integrar tots els que tenen alguna cosa a dir -i responsabilitats a assumir- en la matèria: jutges, fiscals, secretaris, sindicats, governs, col·legis professionals, parlamentaris, etc.

El moment no és el més propici, atenent als darrers trencaments anunciats i al tancament de certes postures, però el debat és absolutament necessari i inajornable.

4 comentaris:

  1. La meva queixa és que podent fins i tot estar parcialment d'acord amb el contingut de la majoria de les reivindicacions, no podem obviar que cap altre operador jurídic (secretaris judicials, procuradors, advocats) no ha estat consultat sobre això per les Associacions de jutges han instat la vaga; per la qual cosa, si l'objectiu de la mesura era la reforma d'una part essencial del funcionament de l'Administració de Justícia, no s'acaba d'entendre que hagi estat adoptada només per una part dels agents intervinents i, justament, mesos després de la sanció imposada a un jutge per un error puntual comés.

    ResponElimina
  2. Completament d'acord, Antoni. En tot cas nosaltres hem de continuar ofereint-nos davant la societat per a treballar de cara a una efectiva reforma.

    ResponElimina
  3. Bon dia Pep.-
    Estic completament d'acord amb el que dius. Sobre tot pel que fa a les paraules de la Consellera Tura, es el moment d'aoprofitar l'enrenou per fer uns canvis revolucionaris en el mon de la justicia.
    La primera cosa que haurem d'aclarir es si tots els "operadors juridics" se nsenten en el mateix barco i si remem en la mateixa direcció.
    Una cosa que m'ha sorpres de la vaga dels jutges es que no hagin parlat, que jo sapigui, amb els col.legis professionals per tal d'anar conjuntament a sol.licitar les millores en l'ambit de la justicia. Quan un sector d'empreses del metall, per exemple, vol anar a una vaga nacional important, es posa en comunicació amb els altres sectors per demanar la seva solidaritat i/o reconçament.
    Crec que a totes les preguntes que fas i que entre tots hauriem d'anar responent, es podrien afegir moltes més que sorgiran al llarg del debat. Per exemple l'accés a la judicatura, o el respecte al paper de l'advocat.etc. etc.
    Crec que aquest blog es un model del que harien de ser els debats previs al Congrés de l'Advocacia Catalana i que per suposat et demanaria que l'integresis dins dels de temes de debat del Congrés.
    Jaume T.

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari, Jaume. El debat sempre és enriquidor i em sembla molt bé el que dius.

    ResponElimina