29 de març 2006

Arnaldo Otegi

Avui Arnaldo Otegi compareix a l'Audiència Nacional davant del jutge Grande Marlaska. Aquesta compareixença, acordada amb anterioritat a la declaració d'alto el foc d'ETA, s'ha retardat a causa de la malaltia del compareixent. Les manifestacions del Fiscal General de l'Estat dient que el fiscal del cas no demanaria l'ingrés a la presó d'Otegi, van aixecar una considerable polseguera i des de sectors conservadors de la judicatura i la fiscalia, aplaudits per diversos polítics, s'acusà Conde Pumpido de no respectar la legalitat.

Amb les limitacions d'espai pròpies d'aquest text, convé dir que la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix que la presó provisional només s'adoptarà quan sigui objectivament necessària i quan no existeixin d'altres mesures menys gravoses pea al dret a la llibertat a través de les quals puguin assolir-se les mateixes finalitats que amb la presó provisional. Això vol dir que procedirà, per exemple, quan pugui inferir-se racionalment un risc de fuga o quan es tracti d'evitar que es cometin nous fets delictius.

D'altra banda, l'article 3 del Codi Civil estableix que les normes s'interpretaran segons el sentit propi de llurs paraules, amb relació amb el context, els antecedents històrics i legislatius i la realitat social del temps en què han d'ésser aplicades, atenent fonamentalment a l'esperit i finalitat dels preceptes. No hi ha dubte que l'escenari polític i social ha canviat considerablement pel que fa a l'entorn d'ETA i al conflicte basc des del divendres 24 de març i fa molt bé el Fiscal General de l'Estat en tenir-ho present.

És important recordar que d'altres veus s'han unit a la de Conde Pumpido i en destaco la del líder dels socialistes bascos Patxi López. El llarg procés de pau que ara s'inicia a Euskalherria, comporta una realitat social molt diferent a la que hi havia quan s'acordà la compareixença d'Otegi. En aquest principi de la fi del terrorisme i la violència, bo seria que avui Arnaldo Otegi torni a casa després de declarar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada